Кулинарни рецепти » Бански специалитет

 Бански специалитет

Продукти: (за 4 порции)

• 4 шайби телешки джолан по около 300 г
• 3 пресни червени чушки
• 5 стари картофа
• 3 пресни домата
• 100 мл сухо бяло вино
• 1 главичка чесън
• сол, черен пипер, кимион

Начин на приготвяне:

Използваме задължително пръстен съд за печене. Слагаме джолана в пръстения съд и неосолен го варим до полуготовност (около 1 час и 30 мин).

Отцеждаме водата и подреждаме парчетата най-отдолу в съда. Поръсваме със сол, черен пипер и кимион, редим отгоре почистените и нарязани картофи, а след това – нарязаните домати и чушки. Сипваме виното и доливаме вода до половината на съда.

Захлупваме и замазваме капака с тесто. Варим още час – час и половина и отнемаме от огъня.

Слагаме в средата на чинията целия джолан с малка лъжичка в средата на кокала - за костния мозък, а наоколо подреждаме картофите, доматите и чушките. Заливаме със соса от печеното.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Дунавска салата

Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...

Панирани свински котлети

Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...

Руло от осмянка

Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...

Суфле от шунка и гъби

Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...

Начало