Продукти: (за 10-12 порции)
• 1 пуйка
• 150 г сланина
• сол
За плънката:
• 500 г кестени
• 50 г сланина
• 1 к.ч. галета
• 1 яйце
• 30 г краве масло
• 1,5 ч.ч. бульон
• лимонена кора
• магданоз, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Правим разрез в кестените и ги варим 10-15 мин в кипяща вода. Изваждаме ги на части и ги обелваме. Връщаме ги в бульона и варим до омекване. Прекарваме сварените кестени през месомелачка и ги смесваме с галетата, ситно нарязаната сланина, настъргана лимонова кора, ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол на вкус. Накрая прибавяме разбитото яйце и разбъркваме.
Посоляваме почистената пуйка отвътре и отвън и я пълним с приготвената смес. Плънката трябва да заеме 3/4 от обема на кухината. Покриваме гърдите на пуйката с тънки резенчета сланина и я увиваме в алуминиево фолио.
Печем 2-3 часа в слаба фурна. Половин час преди да извадим пуйката от фурната отстраняваме фолиото.
Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...
Продукти: • 1 ч.ч. брашно • 2-3 яйца • 1 и 1/2 к.ч. прясно мляко • половин пакетче краве масло • 1/2 ч.л. сода бикарбонат • 1 щипка сол Начин на приготвяне: Разбиваме яйцата,...
Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...
Продукти: • 4 яйца • 4 с. л. кисело мляко • 1 ч.ч. захар • 1 и 1/2 ч.ч. брашно • 1 бакпулвер • 1/2 к. ч. олио • 4 нектарини Начин на приготвяне: Смесваме яйцата, киселото м...