Продукти: (за 4 порции)
• 12 пиперки
• 500 г тиквички
• 4 глави лук
• 1 к.ч. ориз
• 500 г домати
• 1-2 връзки лозови листа
• 60 г краве масло
• 1 с.л. брашно
• 1 ч.ч. кисело мляко
• 1 яйце
• 1 ч.л. червен пипер
• магданоз, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Настъргваме тиквичките на едро ренде и ги запържваме в половината от маслото заедно със ситно нарязания лук. Посоляваме, прибавяме ориза и също го запържваме. Заливаме с 1 к. ч. топла вода и варим на умерен огън. Щом изври водата, прибавяме ситно нарязан магданоз и малко черен пипер.
Напълваме със сместа изчистените от семето пиперки. Покриваме дъното на тенджера с лозови листа, отгоре нареждаме пиперките, които също покриваме с лозови листа. Заливаме с настърганите домати и оставяме да врат на тих огън.
Когато са готови, прибавяме брашното, размито в хладка вода. Оставяме пиперките да поврат с брашното 5 мин и застройваме с разбитото в киселото мляко яйце и отново слагаме за малко на огъня.
Преди поднасяне попарваме с останалото сгорещено масло, зачервено с пипера.
Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...
Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...
Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...
Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...