Продукти: (за 4 порции)
• 12 пиперки
• 500 г тиквички
• 4 глави лук
• 1 к.ч. ориз
• 500 г домати
• 1-2 връзки лозови листа
• 60 г краве масло
• 1 с.л. брашно
• 1 ч.ч. кисело мляко
• 1 яйце
• 1 ч.л. червен пипер
• магданоз, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Настъргваме тиквичките на едро ренде и ги запържваме в половината от маслото заедно със ситно нарязания лук. Посоляваме, прибавяме ориза и също го запържваме. Заливаме с 1 к. ч. топла вода и варим на умерен огън. Щом изври водата, прибавяме ситно нарязан магданоз и малко черен пипер.
Напълваме със сместа изчистените от семето пиперки. Покриваме дъното на тенджера с лозови листа, отгоре нареждаме пиперките, които също покриваме с лозови листа. Заливаме с настърганите домати и оставяме да врат на тих огън.
Когато са готови, прибавяме брашното, размито в хладка вода. Оставяме пиперките да поврат с брашното 5 мин и застройваме с разбитото в киселото мляко яйце и отново слагаме за малко на огъня.
Преди поднасяне попарваме с останалото сгорещено масло, зачервено с пипера.
Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...
Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...
Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...
Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...