Продукти:
• 24 бишкоти
• 150 мл вода
• 2 с.л. малинов ликьор
• 400 г малини
За крема:
• 250 мл прясно мляко
• 2 праха ванилия
• 50 г захар
• 30 г брашно
• 50 г смлени бадемови ядки
• 1 цяло яйце
• 1 жълтък
Начин на приготвяне:
Сваряваме млякото с ванилията. Смесваме захарта, брашното, смлените бадемови ядки, цялото яйце и жълтъка и постепенно сипваме горещото мляко. Слагаме на огъня да заври, като непрекъснато бъркаме, отстраняваме оставяме да изстине.
Напояваме леко част от бишкотите със смес от вода и малинов ликьор и ги нареждаме по дъното и стените на форма за торти. Във вътрешността на формата разстиламе най-напред част от крема, отгоре нареждаме малини, върху тях - натрошени бишкоти, отново крем и така, докато се напълни формата. Най-отгоре завършваме с бишкоти, които леко притискаме и оставяме шарлотата да се охлажда.
Преди поднасяне обръщаме в чиния за сервиране и украсяваме с пресни малини.
Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...
Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...