Продукти:
• 115 г натурален шоколад
• 90 г безсолно масло
• 50 г захар
• 4 жълтъка
• 1 белтък
• 1 щипка сол
• 65 г пресято брашно
За глазурата:
• 5 с.л. кайсиев мармалад
• 15 мл вода
• 1 с.л. обезсолено масло
• 175 г шоколад
• 75 г захар
Начин на приготвяне:
Загряваме фурната на 160°С, подсушаваме и намасляваме тортената форма. Стопяваме на водна баня натуралния шоколад и го оставяме да изстине.
Омекналото на стайна температура масло разбиваме със захарта на пухкав крем. Прибавяме жълтъците, малко настърган натурален шоколад и бием всичко заедно. Разбиваме белтъка с малко сол на гъст сняг и го объркваме леко в шоколадовата смес. Разделяме получената смес на 3 части и във всяка объркваме равно количество брашно. Събираме трите части, изсипваме ги във формата и печем 45 мин.
Размиваме мармалада с водата. Смесваме маслото с настъргания за глазурата шоколад. На водна баня стопяваме захарта и я смесваме с мармалада, шоколадовото масло и загряваме до 170°С. Сваляме от котлона и слагаме съда с глазурата в друг със студена вода за около 1 мин.
Намазваме с все още топлата глазура изпечения блат, облепваме отстрани и отгоре със шоколадови пръчици и я оставяме да пренощува в хладилник.
Продукти: • 4 кг червени пиперки • 1 кг чорбаджийски чушки • 2 кг червени домати • 1 връзка целина • 3 глави чесън • 2 ч.ч. оцет • 2 ч.ч. олио • 1 ч.ч. захар • 3 с.л. сол На...
Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...
Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...