Продукти:
• 500 г готов козунак
• 5 яйца
• 1 л прясно мляко
• 3 с.л. брашно
• 1 с.л. масло
• 8 малки целувки
• 50 г шоколад
• настърганата кора на 1 лимон
• 1 ванилия
• 2 водни чаши захар
• 1 шепа сухи плодове
Начин на приготвяне:
Размиваме брашното размиваме в 1 ч.ч. мляко и прибавяме предварително разбитите 1 водна чаша захар и жълтъци. Останалото мляко кипваме, сипваме сместа при непрекъснато бъркане и варим до сгъстяване. После добавяме маслото и ванилията.
Обелваме кората на козунака и го нарязваме на тънки филийки. Половината от тях нареждаме в тортена форма, като празнините запълваме с трохи.
Върху тях изсипваме половината от крема и поръсваме с настърганата лимонова кора и нарязаните на ситно плодове (сушени смокини, кайсии). Отгоре нареждаме останалите филии козунак и заливаме с останалия крем.
Петте белтъка разбиваме с втората чаша захар на сняг, прибавяме в сместа натрошените целувки и получената смес изсипваме на купчинки върху изстиналия крем. Отгоре поръсваме с настърган шоколад.
Тортата поднасяме след като е престояла 1 нощ в хладилника.
Продукти: • 250 г зрял фасул • 100 г глава от целина • 2 моркова • 1 глава кромид лук • 1 стрък целина • 1 лимон • 3 с.л. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол На...
Продукти: • 2 кг зелени доматчета • 2 кг пиперки от сорта Сиврия • 700 г малки морковчета • 700 г чорбаджийски чушки • 700 г краставици • 1 кг карфиол • 200 г целина листа • 1 кг ...
Продукти: • 200 г брашно • 100 мл олио • 100 мл вода • 500 г тиква • 100 г орехови ядки • 150 г захар • половин пакетче канела • 1 щипка сол Начин на приготвяне: От брашн...
Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...