Кулинарни рецепти » Лападник

 Лападник

Продукти:

• 20-25 цели листа от лапад
• 1 ч.ч. ориз
• 4-5 стръка магданоз
• 4-5 стръка джоджен
• 1 к.ч. олио
• черен пипер, сол

За заливката:

• 1 ч.ч. прясно мляко
• 3 яйца
• 1 с.л. брашно
• 1-2 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Измиваме листата и внимателно отстраняваме дръжките и централната жилка. После ги попарваме в подсолена вода и оставяме да се отцедят.

Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Щом стане златист, прибавяме ориза и наситнените магданоз и джоджен. Наливаме малко топла вода и посоляваме. Варим, докато се изпари течността.

Разстиламе половината от ориза в намаслена тавичка, нареждаме отгоре листата и покриваме с останалия ориз. Наливаме съвсем малко топла вода и печем 15 мин в умерено загрята фурна.

Запържваме брашното за заливката в олиото, разреждаме с млякото, прибавяме разбитите яйца и заливаме лападника с тази смес. Запичаме във фурната, докато заливката хване златиста коричка.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мусака от чушки

Продукти: • 1 кг чушки • 200 г сирене • 3-4 яйца • 2 с.л. брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. олио • магданоз • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушкит...

Сладко от зелени шишарки

Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...

Капама по бански

Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...

Салата от зелени доматчета

Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...

Начало