Продукти:
• 5 яйца
• 2 к.ч. пудра захар
• 1 к.ч. грис
• 1 к.ч. брашно
• 250 г кристална захар
• 1-2 ванилии
• 1 с.л. светъл ром
• 1 компот
• 2 белтъка
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата с половината от пудрата захар, докато сместа побелее и се сгъсти. Разбъркваме добре гриса с брашното и ги прибавяме при непрекъснато леко бъркане към яйцата. Изсипваме сместа във форма за торта, покрита с намаслена хартия.
Печем в умерено силна фурна, като през първите 20 минути не отваряме фурната, за да не спадне тестото от нахлуването на хладния въздух. Опеченото тесто обръщаме в чиния и веднага отстраняваме хартията.
Сваряваме сироп /за около 5-10 мин/ от разтворената в 1 1/2 ч.ч. вода кристална захар. Оставяме сиропа да се охлади 5-10 мин, прибавяме ванилията и рома, разбъркваме и заливаме блата.
Отцеждаме добре плодовете от компота, ако е необходимо нарязваме по-едрите, и ги нареждаме върху тортата. Разбиваме белтъците на сняг с останалата пудра захар и покриваме тортата с получената смес.
Продукти: • 3 яйца • 8 с.л. захар • 3 с.л. олио • 1/2 к. ч. вода • 1 бакпулвер • 8 с.л. брашно • 1 кутия локум • 1 шепа счукани орехови ядки Начин на приготвяне: Разбива...
Продукти: • 500 г брашно • 250 г локум • 1/2 кофичка кисело мляко • 60 г захар • 120 г пудра захар • 80 г свинска мас • 80 мл олио • 100 г орехови ядки • 100 г орехови ядки • 5...
Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...
Продукти: • 1 готово руло • 125 г шоколад • 3 с.л. сметана За крема: • 250 г шоколад • 1 пакетче краве масло • 100 г пудра захар • 3 яйца • 1 ч.л. кафе Начин на приго...