Начин на приготвяне:
Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо има леко крушовидна форма.
Разстила се върху маса. Поръсва се обилно със сол и чубрица. Разпръскват се зърна черен пипер, бахар и няколко натрошени дафинови листа. Шпикова се с 10-15 скилидки чесън. Навива се на много стегнато руло, усуква се със здрава връв, като се оставя примка за окачване. Посолява се и отвън.
След това рулото се завива в амбалажна хартия и отново се обвръзва с връв по цялата дължина, за да не влиза въздух. Закача се на хладно и проветриво място. Солта го изпича и то започва да капе. Тогава може да се изнася и на слънце. След около 20 дни рулото е готово за консумация.
Продукти: • 5 кг червени чушки • 800 г доматено пюре • 1 к.ч. олио • захар, сол Начин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с домате...
Продукти: • 4 наденички • 100 г пушени гърди • 2 глави лук • 1 буркан белени домати • 1/2 връзка магданоз • 1 ч.л. чубрица • 1 кубче телешки бульон • черен пипер • сол Начи...
Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...
Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...