Кулинарни рецепти » Торта Изненадa

 Торта Изненадa

Продукти:

• 200 г сух хляб
• 200 г ябълки
• 125 г пудра захар
• 2 яйца
• 150 мл прясно мляко
• 3 с.л. олио
• 1 ч.л. хлебна сода
• 1 ванилия
• 2 с.л. ром или коняк
• 50 г краве масло
• 1 к.ч. едро счукани орехови ядки
• 2 ч.л. канела

За шоколадовия сос:

• 50 г какао
• 100 мл прясно мляко
• 1 с.л. пудра захар
• 30 г краве масло

За гарниране:

• 1 кофичка сметана
• 60 г пудра захар
• 1 ванилия
• 50 г шоколадови пръчици

Начин на приготвяне:

Половината от хляба нарязваме на тънки филийки е запичаме във фурната до светлокафяв цвят, след което го счукваме.

Останалата част от хляба накисваме в прясното мляко и след като омекне добре, разбиваме на каша. Към нея прибавяме олиото, содата за хляб, ванилията и рома. Жълтъците заедно с 40 г от захарта разбиваме до побеляване и също прибавяме към сместа.

Белтъците с останалата част от захарта загряваме на водна баня при непрекъснато бъркане до лекото им сгъстяване. Прибавяме счукания хляб, ореховите ядки, канелата. Разбъркваме добре и остраняваме от водната баня.

В голям съд разбъркваме двете смеси и към тях добавяме почистените и нарязаните на дребни кубчета ябълки. След това изсипваме сместа в кръгла тавичка, в която предварително сме разтопили маслото и сме го оставили да изстине. Печем в умерена фурна 20-25 мин. След като изстине, обръщаме в подходяща чиния.

Шоколадовия сос приготвяме като смесваме продуктите, разбъркваме и леко ги сваряваме. Заливаме тортата с топлия сос, а отгоре гарнираме със сметаната, разбита с пудрата захар и ванилията, и поръсваме с шоколадовите пръчици.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Капама по бански

Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...

Пинджур

Продукти: • 1 1/2 кг домати • 1 кг чушки • 4 патладжана • 2-3 люти чушлета • 7-8 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 4 с.л. оцет • 1/2 ч.л. млян черен пипер • 1 с.л. захар • 2 с.л. ...

Мангафиш

Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...

Олио с печен чесън

Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...

Начало