Кулинарни рецепти » Торта Снежно полукълбо

 Торта Снежно полукълбо

Продукти:

• 300 г бисквити
• 4 яйца+1 белтък
• 500 мл прясно мляко
• 1 1/2 ч.ч. захар
• 60 г шоколад
• 2 ванилии
• 6 листа желатин
• 2 с.л. ликьор или ром

Начин на приготвяне:

Накисваме желатина в студена вода, след което го отцеждаме.

Отделяме белтъците на две от яйцата, а жълтъците разбиваме заедно с останалите 2 яйца и 1/2 ч.ч. захар. Прибавяме млякото, слагаме на огъня и продължаваме да бием, докато сместа заври.

Сваляме от огъня и при непрекъснато бъркане прибавяме шоколада, разтопен с 3 с.л. вода, ванилиите и желатина, разтворен в 6 с.л. гореща вода.

Отделно натрошаваме бисквитите и ги напръскваме с ликьора. Наливаме топлия крем, разбъркваме и изсипваме сместа в охладен съд с обло дъно. Оставяме да престои няколко часа в хладилник.

Сваряваме гъст сироп от останалата захар и 1/2 ч.ч. вода. Разбиваме белтъците на гъст сняг и при непрекъснато разбиване изсипваме на тънка струйка горещия сироп.

Обръщаме облия съд върху подходяща чиния и с нож нахвърляме върху тортата изстиналия белтъчен крем, без да го заглаждаме. Отгоре поръсваме с настърган шоколад или слагаме тук там малки разноцветни бонбончета-топчета. В основата на тортата подреждаме във вид на венче малки борови клончета.

Автор: Радина Стоева

Представяме Ви:

Кифли с локум

Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...

Люти чушки по селски

Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...

Македонска мусака

Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...

Банички със стафиди

Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...

Начало