Продукти:
• 300 г бисквити
• 4 яйца+1 белтък
• 500 мл прясно мляко
• 1 1/2 ч.ч. захар
• 60 г шоколад
• 2 ванилии
• 6 листа желатин
• 2 с.л. ликьор или ром
Начин на приготвяне:
Накисваме желатина в студена вода, след което го отцеждаме.
Отделяме белтъците на две от яйцата, а жълтъците разбиваме заедно с останалите 2 яйца и 1/2 ч.ч. захар. Прибавяме млякото, слагаме на огъня и продължаваме да бием, докато сместа заври.
Сваляме от огъня и при непрекъснато бъркане прибавяме шоколада, разтопен с 3 с.л. вода, ванилиите и желатина, разтворен в 6 с.л. гореща вода.
Отделно натрошаваме бисквитите и ги напръскваме с ликьора. Наливаме топлия крем, разбъркваме и изсипваме сместа в охладен съд с обло дъно. Оставяме да престои няколко часа в хладилник.
Сваряваме гъст сироп от останалата захар и 1/2 ч.ч. вода. Разбиваме белтъците на гъст сняг и при непрекъснато разбиване изсипваме на тънка струйка горещия сироп.
Обръщаме облия съд върху подходяща чиния и с нож нахвърляме върху тортата изстиналия белтъчен крем, без да го заглаждаме. Отгоре поръсваме с настърган шоколад или слагаме тук там малки разноцветни бонбончета-топчета. В основата на тортата подреждаме във вид на венче малки борови клончета.
Продукти: • 1 кг спанак • 1 к.ч. ориз • 4 с.л. настърган кашкавал • 2 яйца • 4 с.л. галета • 3 с.л. брашно • 1 к.ч. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме изчистения и...
Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...
Продукти: • 200 г брашно • 100 мл олио • 100 мл вода • 500 г тиква • 100 г орехови ядки • 150 г захар • половин пакетче канела • 1 щипка сол Начин на приготвяне: От брашн...
Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...