Продукти:
• 400 г брюкселско зеле
• 1/2 ч. ч. бульон зеленчуков
• 1/4 ч. ч. заквасена сметана
• 50 г орехи
• половин глава лук
• 2 с. л. масло
• 1 щипка пипер черен смлян
• 1/2 с. л. риган
• 1/2 ч. л. сол
Начин на приготвяне:
Разтопяваме половината масло в голяма тенджера на умерена температура. Слагаме орехите и пържим 3 минути до златисто-кафяво. Изваждаме ги и разтопяваме останалото масло в същата тенджера.
Слагаме зелето. Добавяме бульона, похлупваме и оставяме да къкри 6-7 минути, докато зелето почти омекне. Махаме капака и оставяме да ври още 5 минути, за да се изпари бульонът.
С дървена лъжица избутваме зелето настрани, прибавяме ситно нарязания лук и задушаваме 2 минути. Добавяме ситно нарязания риган и сметаната. Задушаваме още 4 минути, като бъркаме непрекъснато, докато зелето поеме сметаната. Подправяме със солта и черния пипер.
Разпределяме на порции и поръсваме със счукани орехови ядки.
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...
Продукти: • 2 кг брашно • мая за хляб (колкото кибритена кутийка) • 1 л прясно мляко • 3 с.л. олио • 3 с.л. захар За сиропа: • 2 ч.ч. вода • 1 и 1/2 ч.ч. захар Начин на...
Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...