Кулинарни рецепти » Запеканка от зеле и кашкавал

 Запеканка от зеле и кашкавал

Продукти: (за 4-6 порции)

• 1 зелка /около 1 кг/
• 100 г кашкавал
• половин пакетче краве масло
• 2 скилидки чесън
• галета, сметана
• копър, черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Нарязваме зелката на ситно, слагаме я в тенджера под налягане и наливаме 2 ч.ч. вода. Затваряме тенджерата и слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляваме огъня и варим 5 мин. След това прецеждаме зелето и го обливаме със студена вода.

В тиган запържваме ситно нарязания лук. Оставяме да изстине и го смесваме със зелето, разбитите яйца, настъргания кашкавал и счукания чесън. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и изсипваме сместа в мъничка тенжерка, чиито стени сме намазали с мазнина и сме поръсили с галета.

В тенджера под налягане наливаме 1 ч.ч. вода, слагаме решетка, а върху решетката слагаме тенджерката с ястието. Затваряме тенджерата под налягане и я слагаме на силен огън. След като започне да съска, намаляме огъня и варим 15 мин.

Заливаме готовата запеканка със сметана или доматен сос и я поръсваме със ситно нарязан копър.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Пилешка дроб сарма

Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...

Саздърма

Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...

Килифаревски краставички

Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...

Мезе за ракия

Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...

Начало