Продукти:
• 1 кг прясно тесто за хляб
• две средни еднакво големи риби (за предпочитане без много кости)
• 1 ч. ч. сварени овесени ядки
• 2 твърдо сварени яйца
• 1 сурово яйце
• 50 г краве масло
• сол, смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Изчистваме рибите от вътрешностите им и люспите, ако имат такива. Разрязваме ги по дължина откъм гърба и вадим централната кост. Правим дълбоки, напречни, малко скосени разрези, без да засягаме корема.
Тестото разточваме на елипса с големината на рибата. Разстиламе върху него равен слой овесени ядки и нарязаните на ситно твърдо сварени яйца, като ръбът на елипсата остава чист, за да можем да го слепим.
Слагаме двете риби върху тестото с главите на различни страни и ги завиваме с него, като горе защипваме ръбчетата във вид на гребен.
Прехвърляме рибата в намаслена и набрашнена тавичка, отвън мажем тестото с разбито яйце и масло и слагаме в предварително загрята на 225 градуса фурна. Печем около 40 мин, като от време на време мажем тестото с масло.
Вадим изпечената риба от фурната, отново намазваме тестото с масло и задушаваме с ленена кърпа. Когато ястието изстине, сваляме кърпата и преди сервиране отрязваме горната част - капака.
"Отхлупването" става на масата, за да видят гостите рибата вътре.
Продукти: • 1 ч.ч черни маслини • 1 кисело мляко • 1/3 ч.ч олио • 2 ч.ч брашно • 3 яйца • 1 бакпулвер • 1 щипка сода за хляб • масло за намазване на тавичката • сусам за поръсване ...
Продукти: • 1 кг картофи • 700-800 г сурови червени пиперки • 5 яйца • 3 с.л. брашно • 4 с.л. олио • 4 с.л. натрошено сирене • 1 с.л. доматено пюре • 3 глави лук • 1 бучка /колко...
Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...
Продукти: • 3 кг свинско месо • 1 кг сланина • 80 г сол • дафинов лист Начин на приготвяне: Нарязваме на парчета месото и сланината и ги пържим, докато напълно се стопи мазнината...