Продукти:
• 3 к.ч. брашно
• 1 к.ч. разтопено краве масло
• 4 с.л. захар
• 1 яйце
• 1 с.л. сметана
За плънката:
• 1 к.ч. смлени фъстъци
• 1 к.ч. стафиди
• 1 белтък
• 3 с.л. лимонов сок
• 1 жълтък
• 1 1/2 к.ч. пудра захар
Начин на приготвяне:
Замесваме тесто от брашното, разтопеното масло, захарта, разбитото яйце и сметаната. Оставяме го да престои на хладно около половин час, след което го разточваме на кора с дебелина 5 мм. С чаша изрязваме от кората кръгчета с диаметър 6-7 см.
Приготвяме плънка от смлените фъстъци, стафидите, белтъка и 1 с.л. лимонов сок. Разпределяме плънката върху кръгчетата и след това ги сгъваме на две. Внимателно ги издължаваме, за да заприличат на месечинки и ги намазваме отгоре с жълтъка.
Печем сладките десетина минути в предварително загрята силна фурна. Разбъркваме пудрата захар с 2 с.л. лимонов сок и с помощта на щприц украсяваме месечинките с тази смес.
Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...
Продукти: • кг свинско контра филе • 150-200 г сланина • 150 г кашкавал • 40 г краве масло • 5 скилидки чесън • магданоз • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...
Продукти: • 60 месести червени чушки • 1 кг моркови • 1 кг целина • 1 кг карфиол • 200 захар • 250 мл оцет • 250 мл олио • 125 г сол • 20 аспирина Начин на приготвяне: ...