Кулинарни рецепти » Мусака от картофи, ориз и домати

 Мусака от картофи, ориз и домати

Продукти: (за 6 порции)

• 1 кг картофи
• 1 непълна ч.ч. олио
• 1 к.ч. ориз
• 5-6 домата
• 1 по-голяма глава лук
• 3-4 с.л. брашно
• 3-4 яйца
• 1 ч.ч. прясно или кисело мляко
• 60-70 г настърган кашкавал
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Обелваме картофите, нарязваме ги на тънки филийки и съвсем леко ги позапържваме в голямо количество мазнина. Леко посоляваме.

Нарязваме лука на ситно и го запържваме до светло златисто в малко мазнина. Прибавяме ориза и също го пържим, докато стане прозрачен. Слагаме 2 обелени и настъргани домати, сол и малко вода. Изчакваме оризът да попие водата и отстраняваме съда от огъня.

Нарязваме останалите домати на тънки филийки. Нареждаме половината от нарязаните домати на дъното на намаслена тавичка. Върху тях нареждаме половината от картофите, а върху картофите разстиламе оризовата смес. Върху ориза нареждаме последователно останалите картофи и домати.

Запичаме ястието леко във фурната, след което го заливаме със смес от половината яйца, разбити с половината от млякото, малко сол и черен пипер. Печем във фурната до зачервяване.

Малко преди да извадим от фурната заливаме с гъст бешамел, приготвен от запърженото брашно и останалите мляко и яйца. Поръсваме настъргания кашкавал и запичаме, докато заливката добие светложълт цвят.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Фондю

Продукти: (за 4 порции) • 150 мл бяло вино • 6 яйца • 250 г мазно сирене • 60 г краве масло • 1 скилидка чесън • черен пипер, сол • хлебни хапки Слагаме бялото вино и счукания че...

Мед от глухарчета

Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...

Руло от осмянка

Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...

Бахур

Продукти: • 1 кг бял и черен свински дроб • 1 кг месо • 1 кг сланина от главата • 1 сърце • дебели свински черва • 200 г ориз • 70 г сол • 40 г стрита чубрица • 3 ч. л. бахар •...

Начало