Продукти:
• 2,5 кг телешко месо
• 2 броя свински момици
• 4 броя свински езици
• 2 броя свински уши
• 125 г сол
• 3 г селитра
• 3 г захар
• 20 г бахар
• 6 г карамфил
• 3 г джинджифил
• 1 л вода
Начин на приготвяне:
Почистваме телешкото месо от тлъстините и съединителната тъкан, смиламе го 2 пъти през ситната решетка на месомелачката и разбъркваме с 1 л вода, сол, селитрата и захарта. Езиците сме накиснали в саламура, в която са престоявали 8-10 дни. Ушите сваряваме до пълното им омекване.
Месното тесто, след като престои 12-24 ч, отново смиламе през ситната решетка на месомелачката заедно със сварените уши. Получената кайма заедно с подправките омесваме добре. Сваряваме езиците, обелваме ги и ги нарязваме на тънки филийки.
Прескопът оформяме в разрязан мехур, поставен върху масата по следния начин: най-напред слагаме една момица, над нея разстиламе пласт от кайма, върху нея разстиламе пласт от филийки език, над тях пак кайма, после езици, кайма и отгоре другата момица.
Зашиваме мехура и го покриваме с платно. Увиваме го добре и го завързваме с канап. Така приготвен, го слагаме да се вари в продължение на 2-3 часа при температура на водата 70 градуса. Затискаме добре прескопа с тежест (дъска и капак) и след 24 часа развиваме платното.
Продукта можем да съхраним 10-15 дни.
Продукти: • кг свинско контра филе • 150-200 г сланина • 150 г кашкавал • 40 г краве масло • 5 скилидки чесън • магданоз • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...
Продукти: • 2 кг зелени доматчета • 2 кг пиперки от сорта Сиврия • 700 г малки морковчета • 700 г чорбаджийски чушки • 700 г краставици • 1 кг карфиол • 200 г целина листа • 1 кг ...
Продукти: • 1 пилешко бутче • 400 г печурки • 100 г сирене • 3 к.ч. брашно • 4-5 с.л. олио • черен пипер • сол на вкус Начин на приготвяне: Сваряваме бутчето, обезкостяваме...