Продукти: (за 5-6 порции)
• 600 г леща
• 50 г ориз
• 50 г краве масло
• 1 глава лук
• 1 по-голям морков
• 1 парче целина
• 150 г по-стар бял хляб
• 1 с.л. олио
• сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Почистваме и измиваме зеленчуците. Слагаме ги в тенджерата при почистената и измита леща цели. Заливаме с вода, така че лещата да бъде покрита поне с 1 пръст отгоре и варим. Внимаваме да не загори и ако е нужно доливаме топла вода.
Сварената леща подправяме със сол и изваждаме зеленчуците. Пасираме я на гъсто пюре, което объркваме с предварително почистения и сварен в 150 мл подсолена вода ориз.
Сгорещяваме част от маслото и олиото и пържим до поруменяване нарязания на кубчета хляб. Разливаме супата по порциите, подправяме с останалото разтопено масло и поръсваме с пържените крутони.
Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...
Продукти: • 1 пакетче краве масло • 125 г пудра захар • 8 яйца • 250 г шоколад • 100 г брашно • 1 ч.ч. смлени бадеми • 250 мл вода За глазурата: • 125 г шоколад • 2 с.л....
Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...