Продукти: (за 6 порции)
• 1 кг кралски скариди
• 50 г краве масло
• 1 стрък целина
• 1 глава лук
• 1 морковче
• 2 с.л. брашно
• 3 жълтъка
• 300 мл гъста сметана (заквасена)
• 1/2 чашка сухо шери
• сол, черен пипер
• ръжен хляб
Начин на приготвяне:
Сварете скаридите и махнете черупката. Нарежете на ситно целината, моркова, лука, разбийте с миксер маслото и прибавете в него зеленчуците. Сложете в сместа и шепа от скаридените черупки, поръсете с брашно, прехвърлете в тенджерка и залейте с 1 л вода.
Възвирате тази смес на умерен огън, като бъркате непрекъснато, за да не стане брашното на бучки. Варете половин час. Прецедете сварената супа и подправете със сол, черен пипер, сложете месото на скаридите и варете на тих огън още 5 мин.
Разбийте жълтъците със сметаната добре и в тази смес, лъжица по лъжица при непрекъснато бъркане сложете 4-5 с.л. горещ бульон. Излейте като бъркате непрекъснато тази смес в супата на тънка струйка, прибавете шерито и варете на най-слабата степен още 1-2 мин. Разбърквайте периодично.
Супата се сервира с препечен ръжен хляб.
Продукти: • 150 г брашно • 300 г кристална захар • 7 яйца • 3 жълтъка • 150 г счукани орехи • 150 г краве масло • 75 г пудра захар • 1 ванилия Начин на приготвяне: Разбив...
Продукти: • 4 наденички • 100 г пушени гърди • 2 глави лук • 1 буркан белени домати • 1/2 връзка магданоз • 1 ч.л. чубрица • 1 кубче телешки бульон • черен пипер • сол Начи...
Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....
Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...