Продукти:
• 500 г брашно
• 250 г локум
• 1/2 кофичка кисело мляко
• 60 г захар
• 120 г пудра захар
• 80 г свинска мас
• 80 мл олио
• 100 г орехови ядки
• 100 г орехови ядки
• 5 г сода бикарбонат
• 1 ванилия
Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното два пъти и при непрекъснато бъркане прибавяме към него смесеното с хлебната сода кисело мляко, кристалната захар и мазнината лъжица по лъжица. Омесваме умерено твърдо тесто и го разточваме на кора дебела 5 мм.
С помощта на чаена чаша изрязваме от кората кръгчета, върху които слагаме парченца локум и по малко смлени орехови ядки. След това сгъваме кръговете така, че да получим полумесеци, притискаме краищата им и ги нареждаме в намазнена тавичка.
Печем сладките в умерена фурна, докато порозовеят. Овалваме готовите локумки в размесената с ванилията пудра захар.
Продукти: • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко • 1 1/2 ч.ч. олио • мая колкото кибритена кутия • 2 с.л. захар • 1 с.л. сол • 2 яйца • брашно около 1 кг За плънката: • 1 кг кайма • ...
Продукти: • 500 г пилешки дробчета • 2 глави лук • 2-3 домата • 3-4 печени чушки • 3-4 с.л. олио • 1 к.ч. брашно • 1 ч.л. червен пипер • чубрица • черен пипер • сол Начин ...
Продукти: • 2 кг брашно • мая за хляб (колкото кибритена кутийка) • 1 л прясно мляко • 3 с.л. олио • 3 с.л. захар За сиропа: • 2 ч.ч. вода • 1 и 1/2 ч.ч. захар Начин на...
Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...