Продукти за блатовете:
• 10 яйца
• 250 г пудра захар
• 250 г бадемови ядки
• 100 г шоколад
• 100 г брашно
• разтопено масло за ръсене
За първия крем:
• 2 яйца
• 70 г брашно
• 150 г кристална захар
• 500 мл прясно мляко
• 1 ванилия
За втория крем:
• 200 г краве масло
• 150 г пудра захар
• 1 с.л. какао
• 1 ванилия
• 250 г разбита сметана
Начин на приготвяне:
Разделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме с пудра захар, докато побелеят. Отделно разбиваме белтъците и ги съединяваме с жълтъците. С леко бъркане прибавяме смлените бадемови ядки, брашното и шоколада, разтопен на пара. Не смесваме с шоколада докрай, а оставяме тук-там бели ивици. Така тортеното тесто става по-интересно. Изсипваме получената смес в намаслена и набрашнена форма. Изпичаме в умерена фурна и разрязваме на два блата.
Към разбитите жълтъци за крема прибавяме пресятото брашно, захарта и малко от хладното мляко. Получаваме кашичка, която разреждаме с останалото кипящо мляко. Кипваме на огъня и бъркаме. Разстиламе крема върху единия блат и покриваме с другия.
Разбиваме маслото за втория крем заедно със захарта. Когато сместа побелее, поръсваме какаото и ванилията. С получения крем намазваме тортата отгоре и отстрани. Гарнираме я с разбитата сметана.
Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...
Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...
Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...
Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...