Продукти:
• 5 яйца
• 250 г захар
• 250 г смлени орехови ядки
• 2 с.л. какао
• 2 с.л. ром /или коняк/
За крема:
• 300 г краве масло
• 100 г захар
• 4 яйца
• 5-6 с.л. какао
За гарниране:
• 150 г сметана
• 2 с.л. захар
Начин на приготвяне:
Смесваме захарта за блата с какаото. Прибавяме жълтъците, разбити с 1-2 с.л. вода. Варим сместа на слаб огън, докато се сгъсти. Отстраняваме от огъня и прибавяме смлените орехови ядки и рома. Разделяме сместа на две части и от всяка част изпичаме блат в тавичка, намазана с масло и покрита с намаслена хартия. Изпичаме блатовете в умерено силна фурна.
Върху огъня разбиваме до сгъстяване яйцата за крема заедно със захарта и какаото. Отстраняваме от огъня и продължаваме да бъркаме, докато сместа изстине. Отделно разбиваме на студено сметаната със захарта.
Слепваме блатовете с част от крема. Намазваме с крем тортата отгоре и отстрани. Заглаждаме вълнообразно и шприцоваме отгоре розички от разбитата сметана.
Продукти: • 4-5 ябълки (в зависимост от големината им може да са по-малко или повече) • 2 яйца • 1 водна чаша захар • 1 водна чаша брашно • 1 пакетче бакплувер • 3/4 водна чаша кисе...
Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...
Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...
Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...