Продукти: (за 5 порции)
• 1 сом /около 1,5 кг/
• 5 с.л. олио
• 1 връзка магданоз
• 5 с.л. препечено брашно
• 1 глава счукан чесън
• 1 ч.л. черен пипер
• 1 лимон
• 3 жълтъка
• 1,5 ч.ч. сухо бяло вино
• сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме рибата на парчета, посоляваме, поръсваме с черен пипер и намазваме с олио. Нареждаме рибените порции в тавичка, заливаме с виното, покриваме и държим на студено, като от време на време обръщаме рибата, така че да се накисне от всички страни.
Намазваме с олио глинен съд и го поръсваме с част от предварително препеченото брашно. Овалваме рибата в останалото брашно и я нареждаме в глинения съд. Върху всяко парче капваме по малко олио, а след това заливаме с виното, в което сме киснали рибата. Печем в силна фурна.
Разбиваме и леко посоляваме жълтъците. Разреждаме със сос от печената риба, прибавяме ситно нарязания магданоз и изстискания лимонов сок и заливаме ястието. Печем още 10 мин. След като извадим рибата от фурната, подправяме със счукания чесън.
Продукти: • 60 месести червени чушки • 1 кг моркови • 1 кг целина • 1 кг карфиол • 200 захар • 250 мл оцет • 250 мл олио • 125 г сол • 20 аспирина Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 2 части изчистено от ципите свинско месо • 1 част говеждо месо на 1 кг месо: • 22 г сол • 5 г захар • 0,5 г селитра • 3 г червен пипер • бахар, • кимион • ч...
Продукти: • 1 1/2 кг домати • 1 кг чушки • 4 патладжана • 2-3 люти чушлета • 7-8 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 4 с.л. оцет • 1/2 ч.л. млян черен пипер • 1 с.л. захар • 2 с.л. ...
Продукти: (за 1 буркан) • 2 тиквички • 1 равна ч.л. сол • 1 ч.л. захар • 5-6 зърна черен пипер • 1 глава лук • 3 аспирина • копър • чесън • оцет Начин на приготвяне: Си...