Продукти: (за 4-5 порции)
• 1 щука /около 1 кг/
• 2 белтъка
• 1 к.ч. прясно мляко
• 200 г кайма от пилешко месо
• 1 глава лук
• 1-2 моркова
• 1 парче целина
• 1 к.ч. олио
• 1-2 лимона
• черен пипер, магданоз, сол
Начин на приготвяне:
Разрязваме щуката я при шията, откъдето изваждаме вътрешностите. С остър нож одираме рибата, като внимаваме кожата да не се разкъса. Обираме месото от костите и го начукваме в хаванче, като сипваме към него по малко от млякото.
Прибавяме пилешката кайма, а след това – един по един белтъците. Посоляваме и поръсваме с черен пипер и индийско орехче. Получената плънка трябва да е леплива.
С мокра ръка пълним рибешката кожа, докато добие вид на щука и я слагаме в тава, в която предварително сме запържили нарязаните лук, моркови и целина. Слагаме в тавата и главата и гръбнака на рибата. Покриваме отгоре щуката с намаслена хартия и заливаме с малко рибен бульон.
Печем в умерена фурна. Поднасяме опечената риба върху подложка от хляб, обградена с лимонови резенчета и поръсена със ситно нарязан магданоз. Режем я студена.
Кипваме соса, в който се е пекла рибата, варим го 2-3 мин, посоляваме и поднасяме в сосиера.
Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...
Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...
Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...
Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...