Кулинарни рецепти » Лучник

 Лучник

Продукти:

• 300 г брашно
• 150 г краве масло
• 1 жълтък
• 1 к.ч. ром
• 1,5 кг лук
• 3 с.л. олио
• 1 ч.л. захар
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Замесваме тесто от брашното, сол на вкус, маслото, размекнато до стайна температура, рома и 2 с.л. вода. От омесеното тесто правим топка, която слагаме в затворен съд и държим 1 час в хладилник.

Нарязваме лука на тънки филийки и го слагаме в дълбок съд. Заливаме го с хладка вода, прибавяме олиото и захарта, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Отначало варим лука на умерен огън, а след десетина минути – на тих. Държим съда на огъня, докато водата се изпари и лука се зачерви. Тогава отстраняваме съда от огъня и оставяме лука да изстине.

Изваждаме тестото от хладилника и го разстиламе в голяма тава, поръсена с брашно. Отделяме 1/3 от брашното, а останалото го прехвърляме в правоъгълна тавичка и го разстиламе така, че да покрие дъното. Набождаме го с вилица на няколко места и разстиламе върху него сварения и отцеден лук.

Разточваме отделеното тесто на кора и изрязваме от нея ленти с широчина 1 см. От лентите оформяме панделки, които слагаме върху лука. Разбиваме жълтъка с 2 с.л. вода и намазваме повърхността на лучника. Печем в предварително загрята умерена фурна, докато тестото стане златисто. Поднасяме лучника студен.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Медена пита

Продукти: • 1 ч.ч. захар • 1 к.ч. мед • 1 к.ч. смлени орехи • 1 к.ч. нарязани орехи • 300 мл вода • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.л. канела • 1 ч.л. сода бикарбонат Начин на приготвяне: ...

Селска мешана туршия

Продукти: • 2 кг зелени доматчета • 2 кг пиперки от сорта Сиврия • 700 г малки морковчета • 700 г чорбаджийски чушки • 700 г краставици • 1 кг карфиол • 200 г целина листа • 1 кг ...

Кръчмарска туршия

Продукти: • 2 глави карфиол • 5 кг червени чушки (камби) • 2 кг моркови • 4 кг зеле • 500 г сол • 500 г захар • 500 мл олио • 1,5 л оцет Начин на приготвяне: Измиваме, по...

Пестил от сини сливи

Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...

Начало