Продукти:
• 400 г брашно
• 1 ч.ч. хладка вода
• 1 ч.л. сол
• 1 с.л. олио
• 1 с.л. оцет
• 200 мл олио
За плънката:
• 1 кг праз
• 150 г орехови ядки
Начин на приготвяне:
От всички изброени продукти замесваме банично тесто и го разделяме на 4 части. След като престои 10-15 мин, разточваме кори, като 2 от тях са по-големи от тавата, в която ще приготвим баницата, а другите са колкото нея.
Едната по-голяма кора слагаме в намазнената тава, поръсваме я с мазнина, а върху нея слагаме по-малка кора в средата на която поставяме плънка, приготвена от дребно нарязан и задушен в мазнина праз. Върху плънката поставяме последователно втората малка и по-голяма кора, поръсени с мазнина.
Околовръст на тавата поръсваме със счуканите орехови ядки, върху които завиваме първата голяма кора, за да се образува ръбче.
Намазваме баницата с мазнина и я изпичаме. Поднасяме я, нарязана на триъгълни парчета.
Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...
Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...
Продукти: • 400 г добре отцедено кисело мляко • 2-3 яйца за панировката • галета • шарена сол • олио за пържене Начин на приготвяне: Отцеденото кисело мляко нарязваме на кубче...
Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...