Кулинарни рецепти » Клин с картофи

 Клин с картофи

Продукти:

• 2 кг картофи
• 2 ч.ч. брашно
• 500 г овче сирене
• 8 яйца
• 1 ч.ч. разтопено краве масло
• 1/2 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Замесваме меко тесто от брашното, солта, 1 яйце и вода, колкото поеме. Завиваме тестото с кърпа и го оставяме да престои на топло около половин час.

Сваряваме картофите и ги обелваме, докато са още топли, а когато изстинат ги настъргваме на едро ренде. Прибавяме натрошеното сирене и останалите разбити яйца и разбъркваме.

Разточваме тестото на две кори - първата да е по-голяма от размерите на тавата, в която ще се пече клинът, а втората да е колкото тавата.

Намазваме обилно тавата с масло и слагаме в нея голямата кора така, че краищата й да останат извън ръба на тавата. Напръскваме обилно с разтопено масло и разстиламе плънката на равномерен пласт. Отгоре слагаме втората кора. Прегъваме краищата на първата кора навътре и ги увиваме като венец.

Намазваме приготвения клин с разтопеното краве масло и печем в умерена фурна до леко зачервяване.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Раклети

Продукти: • 8 картофа • 250 г топено сирене • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, без да ги белим. Обелваме ги, разрязваме ...

Пестил от сини сливи

Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...

Саздърма от свинско месо

Продукти: • 3 кг свинско месо • 1 кг сланина • 80 г сол • дафинов лист Начин на приготвяне: Нарязваме на парчета месото и сланината и ги пържим, докато напълно се стопи мазнината...

Банички със стафиди

Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...

Начало