Продукти:
• 1 гъска
• 15-20 сушени сини сливи
• 1 кг кисели ябълки
• 100 г стафиди
• 1 к.ч. бяло вино
• 1 ч.ч. галета
• 1 ч.ч. червено вино
• 1 с.л. брашно
• канела, риган
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Натриваме гъската отвътре и отвън със смес от сол, черен пипер и стрит риган.
Накисваме сливите в студена вода, след което ги нарязваме на ситно и ги заливаме с бялото вино. Обелваме ябълките, нарязваме ги на тънки резенчета и ги поръсваме с галетата, подправена с 1 щипка канела. Прибавяме отцедените сливи и стафидите. Разбъркваме, пълним гъската с тази смес и зашиваме отвора.
Слагаме птицата върху решетката на силно загрятата фурна, а под решетката пъхаме тавичка с 1-2 пръста вода. Печем 20 мин в силна фурна, след това 2 часа – в умерена и накрая допичаме в слаба фурна.
Изваждаме готовата гъска, прецеждаме соса и обираме мазнината. Към прецедения сос прибавяме брашното, размито в малко вода и червеното вино. Държим съда на огъня, докато сосът заври.
Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...
Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...
Продукти: • 200 г брашно + 2 с.л. брашно за поръсване • 1 к.ч. вода • 100 г сирене • половин пакетче краве масло • 2 с.л. олио • 1 1/2 ч.л. оцет • 300 г спанак • 4 яйца /2 за тесто...
Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...