Кулинарни рецепти » Пълнена гъска с ябълки

 Пълнена гъска с ябълки

Продукти:

• 1 гъска
• 15-20 сушени сини сливи
• 1 кг кисели ябълки
• 100 г стафиди
• 1 к.ч. бяло вино
• 1 ч.ч. галета
• 1 ч.ч. червено вино
• 1 с.л. брашно
• канела, риган
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Натриваме гъската отвътре и отвън със смес от сол, черен пипер и стрит риган.

Накисваме сливите в студена вода, след което ги нарязваме на ситно и ги заливаме с бялото вино. Обелваме ябълките, нарязваме ги на тънки резенчета и ги поръсваме с галетата, подправена с 1 щипка канела. Прибавяме отцедените сливи и стафидите. Разбъркваме, пълним гъската с тази смес и зашиваме отвора.

Слагаме птицата върху решетката на силно загрятата фурна, а под решетката пъхаме тавичка с 1-2 пръста вода. Печем 20 мин в силна фурна, след това 2 часа – в умерена и накрая допичаме в слаба фурна.

Изваждаме готовата гъска, прецеждаме соса и обираме мазнината. Към прецедения сос прибавяме брашното, размито в малко вода и червеното вино. Държим съда на огъня, докато сосът заври.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мезе за ракия

Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...

Сладки с извара

Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...

Торта с готово руло

Продукти: • 1 готово руло • 125 г шоколад • 3 с.л. сметана За крема: • 250 г шоколад • 1 пакетче краве масло • 100 г пудра захар • 3 яйца • 1 ч.л. кафе Начин на приго...

Къдрава баница

Продукти: • 400 г кори за баница • 150-200 г сирене • 4 яйца • 300 мл газирана вода • 100 мл олио • 3-4 с.л. захар Начин на приготвяне: В намаслена тавичка слагаме две кори, к...

Начало