Продукти: (за 6 порции)
• 1 патица (или средно голяма гъска)
• 1,5 кг дребни и 8 по-едри кисели ябълки
• 1 с.л. брашно
• 1 ч.л. счукан кимион
• 1 връзка магданоз
• 8-10 маслини
• сол, черен пипер
• сметана
За соса:
• 1 с.л. брашно
• 1/2 ч.ч. птичи бульон
• 1 с.л. брашно
• сол
Начин на приготвяне:
Изчистваме, измиваме и подсушаваме патицата. Отвън и отвътре я натриваме с кимион и сол и я пълним с обелените, изчистени от семките и нарязани на по-едри парчета дребни ябълки. Зашиваме отвора с бял конец.
Намазваме патицата със сметана, прехвърляме я в намазнена тавичка с гърба надолу и я печем в силна фурна, докато леко се зачерви. Намаляваме фурната на слабо и продължаваме печенето, докато хубаво поруменее.
Периодично я обливаме със сока, който си пуска, а при нужда наливаме малко топъл бульон. Малко преди патицата да се опече, подреждаме в тавата измитите и без семки големи ябълки. Печем, докато и те омекнат.
Изваждаме патицата в затоплено продълговато блюдо, след като сме махнали конеца. Слагаме я с коремчето надолу, наоколо подреждаме като венец ябълките от пълнежа, а върху тях с леко притискане слагаме едрите ябълки, нагоре с отворите. Във всеки отвор слагаме маслинка и стръкче магданоз. Заливаме със соса.
Сосът приготвяме така: Сгорещяваме маслото, пържим в него брашното, докато се зачерви, прибавяме и сока от печенето, наливаме 1/2 ч.ч. бульон и с непрекъснато бъркане сгъстяваме. Подправяме със сол и черен пипер и прецеждаме.
Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...
Продукти: • 2 части изчистено от ципите свинско месо • 1 част говеждо месо на 1 кг месо: • 22 г сол • 5 г захар • 0,5 г селитра • 3 г червен пипер • бахар, • кимион • ч...
Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...
Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...