Продукти: (за 12-16 порции)
• 1 голям заек около 4 кг /без главата и врата/
• 200 г сланина
• 1 л вино
• 2 връзки корени за супа
• 2-3 с.л. оцет
• 2 глави лук
• 1 ч.л. брашно
• черен пипер, сол
• 1-2 к.ч. мазнина за печенето
Начин на приготвяне:
Почистваме и измиваме заека. Слагаме го в голяма тенджера и го заливаме с марината, приготвена от ситно нарязаните 1 глава лук и 1 връзка корени за супа, половината вино и оцета. Оставяме го да кисне 1 денонощие като периодически го обръщаме. После го отцеждаме и го шпиковаме със 150 г сланина. Посоляваме го и го натриваме с черен пипер.
Нарязваме останалата сланина на кубчета и я смесваме с останалите лук и корени за супа – също нарязани на ситно. Разстиламе тази смес на дъното на тавата, в която ще печем заека, и наливаме част от мазнината за печенето. Слагаме заека и го заливаме с останалата мазнина.
Печем около 30 мин в умерена фурна, след което обръщаме и продължаваме да печем, като през 10 мин заливаме заека с останалото вино.
Изваждаме готовия заек от тавата, а соса от печенето разреждаме с маринатата. Кипваме соса на огъня, прецеждаме го и го застройваме с размитото в малко вода брашно. Отново кипваме на огъня и варим 2-3 мин.
При сервиране, заливаме всяка порция с приготвения сос и гарнираме със задушен ориз и пържени картофи.
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...
Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...
Продукти: • 1 готово руло • 125 г шоколад • 3 с.л. сметана За крема: • 250 г шоколад • 1 пакетче краве масло • 100 г пудра захар • 3 яйца • 1 ч.л. кафе Начин на приго...
Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...