Кулинарни рецепти » Овчарски гювечета

 Овчарски гювечета

Продукти: (за 6 порции)

• 1 голяма глава лук
• 3 скилитки чесън
• 3 с.л. олио
• 500 г телешко или агнешко месо
• 1 с.л. доматено пюре
• 150 мл сухо бяло вино
• 300 мл телешки бульон
• 3 ч.л. царевично брашно
• 1,5 кг картофи
• 90 г краве масло
• 300 мл прясно мляко
• 30 г кашкавал
• 1 с.л. сирене
• сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Задушаваме лука и чесъна в олиото, докато омекнат. Засилваме топлината и прибавяме смляното месо. Запържваме добре, след което прибавяме доматите, виното и половината от бульона.

Разтваряме царевичното брашно в останалата част от бульона и изсипваме в тигана. Подправяме на вкус и оставяме да къкри още 10 мин с капак. Изсипваме излишната мазнина.

Сваряваме картофите, обелваме ги и ги смачкваме на пюре с маслото и млякото.

Слагаме каймата в един голям или няколко малки глинени съда (гювечета) и покриваме с картофеното пюре. Поръсваме с настърган кашкавал и сирене и печем 10 мин на 200С, след което намаляваме температурата до 180С и печем още 45 мин.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кръчмарска туршия

Продукти: • 2 глави карфиол • 5 кг червени чушки (камби) • 2 кг моркови • 4 кг зеле • 500 г сол • 500 г захар • 500 мл олио • 1,5 л оцет Начин на приготвяне: Измиваме, по...

Мелчета

Продукти: • 2 кг брашно • мая за хляб (колкото кибритена кутийка) • 1 л прясно мляко • 3 с.л. олио • 3 с.л. захар За сиропа: • 2 ч.ч. вода • 1 и 1/2 ч.ч. захар Начин на...

Килифаревски краставички

Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...

Тиквеник с ябълки

Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...

Начало