Кулинарни рецепти » Бамя плакия

 Бамя плакия

Продукти: (за 5 порции)

• 1 кг прясна бамя
• 3-4 глави лук
• 3-4 домата
• 3 с.л. олио
• 1 с.л. брашно
• 1 с.л. ситно нарязан магданоз
• 1 лимон
• сол

Начин на приготвяне:

Почистваме бамята от дръжките, измиваме, отцеждаме, посипваме със сол и оставяме да престои 30 мин.

Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина заедно с обелените и настъргани домати.

Прибавяме бамята и продължаваме да задушаваме на умерен огън. Когато бамята започне да омеква, поръсваме леко препеченото брашно. Посоляваме на вкус и наливаме гореща вода, колкото да покрие продуктите.

Кипваме ястието на силен огън, след което го изсипваме в тавичка. Подравняваме повърхността и нареждаме отгоре нарязания на тънки кръгчета лимон. Печем в умерена фурна, докато остане на мазнина.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Сладко от зелени шишарки

Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...

Мезе за ракия

Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...

Капама по бански

Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...

Домашна сливенска лютеница

Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...

Начало