Продукти: (за 4 порции)
• 600 г цяло парче месо по избор
• 1 глава лук
• 1 връзка корени за супа
• 1 жълтък
• 1 ч.ч. прясно мляко
• четвърт пакетче краве масло
• 2-3 с.л. олио
• 2-3 с.л. брашно
• черен пипер
• лимонов сок, сол
За гарнитурата:
• 1 ч.ч. ориз
• четвърт пакетче краве масло
• 2-3 ч.ч. бульон по избор
• 1-2 с.л. настърган кашкавал
• сол
Начин на приготвяне:
Почистваме месото от несмилаемите части, нарязваме го на порции и заливаме с кипящия бульон /или кипяща вода/, към който сме прибавили олиото, 1 щипка сол и няколко капки лимонов сок /или оцет/. Кипваме на силен огън, след което оттегляме на тих огън и варим 30 мин.
Прибавяме корените и лука, нарязани на едро, и продължаваме да варим, докато месото омекне. Изваждаме свареното месо и прецеждаме бульона.
Приготвяме светла запръжка от маслото и брашното и я разреждаме с охладения бульон. Подправяме приготвения сос със сол, черен пипер и лимонов сок, кипваме го и го варим няколко минути при непрекъснато бъркане. След това отстраняваме от огъня и подправяме с жълтъка, разбит с прясното мляко.
Запържваме ориза за гарнитурата в маслото, докато стане прозрачен. Заливаме го с бульона и го оставяме да къкри на тих огън, докато поеме течността. Нарязваме сварените корени на дребно и ги заливаме с разтопеното масло.
Разпределяме месото в чиниите за сервиране и непосредствено преди да поднесем го заливаме със соса. Гарнираме с ориза и със ситно нарязаните корени. Поръсваме всяка порция с настърган кашкавал.
Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...
Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...
Продукти: (за 4 порции) • 150 мл бяло вино • 6 яйца • 250 г мазно сирене • 60 г краве масло • 1 скилидка чесън • черен пипер, сол • хлебни хапки Слагаме бялото вино и счукания че...
Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почи...