Продукти: (за 4 порции)
• 400 г червен фасул
• 2 глави лук
• 1 морков
• 100 г сланина
• 1 ч.ч. червено вино
• 1 л вода
• 40 г краве масло
• 1 с.л. брашно
• 1 дафинов лист
• магданоз, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме лука и моркова на ситно. Нарязваме сланината на филийки и я слагаме в голяма тенджера заедно с моркова, половината от лука, дафиновия лист и ситно нарязан магданоз. Заливаме с водата и виното, кипваме и прибавяме фасула. Варим 2 часа на тих огън. Когато фасула се свари, го отцеждаме, като запазваме течността, а фасула и сланината връщаме в тенджерата.
Сгорящяваме маслото и изпържваме в него останалия лук. Прибавяме към запържения лук брашното и бъркаме с дървена лъжица, докато сместа стане на пяна. Сипваме бульона, който сме отцедили. Разбъркваме и кипваме.
Изливаме течноста при сланината и фасула. Посоляваме и варим 10 мин на слаб огън, като от време на време разбъркваме. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Продукти: • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко • 1 1/2 ч.ч. олио • мая колкото кибритена кутия • 2 с.л. захар • 1 с.л. сол • 2 яйца • брашно около 1 кг За плънката: • 1 кг кайма • ...
Продукти: • 4 задни свински джоланчета • 2 глави лук • 1 с.л. разтопено масло • 2 ч.л. кимион • 250 мл тъмна бира • половин връзка магданоз • черен и червен пипер • сол Начин...
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...
Продукти: • 4 свински пържоли • 1 к.ч. галета • 1 скилидка чесън • 1 с.л. олио • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Смесваме галетата ...