Продукти:
• 4 яйца
• 150 г кристална захар
• 250 г кисело мляко
• 1/2 ч.л. сода бикарбонат
• 125 г разтопено масло
• 240 г брашно
• 1 бакпулвер
• 1 компот от кайсии, праскови или ягоди
За крема:
• 3 белтъка
• 360 г кристална захар
• 500 г сметана
• 3 ч.л. желатин
Начин на приготвяне:
За приготвянето на блата разбиваме яйцата със захарта, прибавяме киселото мляко, разбито със содата, маслото и брашното с бакпулвера. Разбъркваме всичко хубаво, изсипваме в намаслена правоъгълна тавичка и печем в умерена фурна. Заливаме още топлия блат, както е в тавата, с 200 мл сок от компота, а отгоре нареждаме плодовете му.
Отделно разбиваме белтъците с 8 с.л. кристална захар. Сметаната разбиваме с 10 с.л. кристална захар и я смесваме с белтъчната смес, като прибавяме разтворения на водна баня желатин, смесен с 100 мл сок от компота. Така получения рядък крем изсипваме върху изпечения блат в тавата. Оставяме парфето за 10-12 часа в хладилника, за да желира.
Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...
Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...
Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...
Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...