Продукти:
• 4 яйца
• 150 г кристална захар
• 250 г кисело мляко
• 1/2 ч.л. сода бикарбонат
• 125 г разтопено масло
• 240 г брашно
• 1 бакпулвер
• 1 компот от кайсии, праскови или ягоди
За крема:
• 3 белтъка
• 360 г кристална захар
• 500 г сметана
• 3 ч.л. желатин
Начин на приготвяне:
За приготвянето на блата разбиваме яйцата със захарта, прибавяме киселото мляко, разбито със содата, маслото и брашното с бакпулвера. Разбъркваме всичко хубаво, изсипваме в намаслена правоъгълна тавичка и печем в умерена фурна. Заливаме още топлия блат, както е в тавата, с 200 мл сок от компота, а отгоре нареждаме плодовете му.
Отделно разбиваме белтъците с 8 с.л. кристална захар. Сметаната разбиваме с 10 с.л. кристална захар и я смесваме с белтъчната смес, като прибавяме разтворения на водна баня желатин, смесен с 100 мл сок от компота. Така получения рядък крем изсипваме върху изпечения блат в тавата. Оставяме парфето за 10-12 часа в хладилника, за да желира.
Продукти: • 1 ч.ч. захар • 1 к.ч. мед • 1 к.ч. смлени орехи • 1 к.ч. нарязани орехи • 300 мл вода • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.л. канела • 1 ч.л. сода бикарбонат Начин на приготвяне: ...
Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...
Продукти: • 1 кг чушки • 1 ч.ч. настъргано сирене • 4-5 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги п...
Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...