Кулинарни рецепти » Домашен козунак

 Домашен козунак

Продукти:

• 1 кг брашно
• 1 кубче мая
• 7 яйца
• 300 мл прясно мляко
• 300 г захар
• 1щипка сол
• 150 г краве масло
• настъргана кора от 1 лимон
• 1 ванилия
• 1 ч.ч. стафиди
• 1 жълтък
• 50 г орехови ядки
• захар за поръсване
• олио за примесване и намазване на тавичката

Начин на приготвяне:

Най-важно е да оставим всички продукти да престоят на стайна температура 1 час преди да започнем да работим.

Затопляме млякото и размиваме в него маята с 2 с.л. брашно и 1 с.л. захар. Покриваме с кухненска кърпа и оставяме сместа да шупне добре. Пресяваме брашното в затоплена голяма купа. После в средата правим кладенче и прибавяме шупналата мая, леко разбитите яйца, прясното мляко, захарта, лимоновата кора, ванилията, 1 щипка сол и 100 г омекнало масло. Омесваме гладко тесто, като при месенето потапяме ръцете си в олио, а не в брашно.

Когато тестото започне да прави мехурчета, го прехвърляме в намазана с олио купа, покриваме с кърпа и слагаме купата на топло за 2 часа. Добре е върху тази кърпа да се сложи едно сгънато одеяло, за да му е топло на тестото. Чакаме да удвои обема си. Премесваме, пак оставяме на топло за още 1 час.

Прибавяме орехите и стафидите и оформяме козунака. Слагаме го в намаслена и набрашнена тавичка и оставяме да втасва още 40 мин. Накрая намазваме с разбития жълтък и поръсваме със захар. Печем при температура 180°С около 35-40 мин (зависи от фурната).

Автор: Марияна Желева

Представяме Ви:

Стерилизирана парена туршия

Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...

Туршия 60 ЧУШКИ

Продукти: • 60 месести червени чушки • 1 кг моркови • 1 кг целина • 1 кг карфиол • 200 захар • 250 мл оцет • 250 мл олио • 125 г сол • 20 аспирина Начин на приготвяне: ...

Картофени топчици с кашкавал

Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...

Кьопоолу от чушки и сирене

Продукти: • 1 кг чушки • 1 ч.ч. настъргано сирене • 4-5 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги п...

Начало