Кулинарни рецепти » Ябълкова пита с извара

 Ябълкова пита с извара

Продукти:

• 350 г брашно
• 15 г мая за хляб
• 5 г сол
• 50 мл олио
• 50 г краве масло
• 2 яйца
• 200 г обелени ябълки
• 100 г захар
• 1 ванилия
• 250 г прясна извара

Начин на приготвяне:

Разтваряме маята в малко вода или прясно мляко. Прибавяме я към брашното заедно с олиото, яйцата, маслото и солта. Омесваме гладко тесто и разточваме от него четири дебели кръгли кори.

Отделно приготвяме плънка от настърганите ябълки, захарта с ванилията и претритата през сито извара. Разпределяме плънката върху корите, загръщаме ги и защипваме краищата.

Оставяме така приготвените питки да отлежат 15-20 мин на топло, след което ги нареждаме в намаслена и набрашнена тавичка и печем в умерено загрята фурна.

Автор: Елена Стоянова

Представяме Ви:

Коледна торта

Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...

Стерилизирана парена туршия

Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...

Хайвер от тиквички

Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...

Ободряваща чорба

Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...

Начало