Кулинарни рецепти » Лозови сарми с праз

 Лозови сарми с праз

Продукти:

• 1 буркан консервирани лозови листа
• 2-3 стръка праз
• 2-3 глави лук
• 250 г ориз
• 2 с. л. доматено пюре
• 250 мл олио
• магданоз, копър, джоджен
• червен и черен пипер
• сол

Начин на приготвяне:

Попарваме лозовите листа с гореща вода.

Нарязваме лука и праза на ситно и ги запържваме в сгорещено олио. Добавяме измития ориз и пържим, докато той стане прозрачен. Посоляваме и поръсваме с червен и черен пипер. Наливаме малко вода, слагаме стрития джоджен и разреденото доматено пюре.

Завиваме сарми и ги нареждаме плътно в тенджера, чието дъно сме покрили с лозови листа. Притискаме отгоре с чиния и заливаме с вода и 3-4 с. л. олио. Варим ястието на тих огън.

По желание може да застроим сармите с яйца и кисело мляко.

Автор: Ганка Трифонова

Представяме Ви:

Бургаски крем

Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...

Селска чорба от агнешки чревца

Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...

Дунавска салата

Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...

Тиквеник с ябълки

Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...

Начало