Кулинарни рецепти » Зейтинялъ (Целина със зехтин)

 Зейтинялъ (Целина със зехтин)

Продукти:

• 1 кг средно големи глави целина
• 250 г арпаджик или 2 средно големи глави лук
• 1 к. ч. олио
• 1 с. л. захар
• 1 морков
• 2 картофа
• половин връзка магданоз
• 1 лимон
• сол

Начин на приготвяне:

Обелваме главите целина и ги измиваме. Нарязваме малките глави целина на две, а големите на четири. Издълбаваме сърцевината.

Почистваме арпаджика. (Ако готвим с лук, нарязваме го на дребно.) Нарязваме моркова на колелца с дебелина 1,5 сантиметра. Слагаме всички зеленчуци в тенджера. Прибавяме олиото, захарта и солта. Заливаме с топла вода, така че да покрие продуктите и изстискваме сока от половин лимон. Варим на средно силен огън, докато зеленчуците омекнат.

Нарязваме картофите на кубчета и ги добавяме към останалите продукти. Продължаваме да варим, докато омекнат и те. 3 минути преди да свалим тенджерата от огъня, добавяме сока от останалия лимон.

След отстраняването от огъня, не отваряме тенджерата, а я оставяме, докато ястието се охлади до стайна температура. Сервираме целината с издълбаната част нагоре, като я запълваме с останалите зеленчуци. Поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Автор: Севда Салиева

Представяме Ви:

Зимен миш-маш

Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...

Ободряваща чорба

Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...

Килифаревски краставички

Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...

Олио с печен чесън

Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...

Начало