Продукти:
• 4 патладжана
• 1 морков
• 1 глава лук
• 3 с.л. олио
• мащерка
• дафинов лист
• сол
За плънката:
• 500 г гъби
• 250 г домати
• 30 г масло
• 1 глава лук
• 2 скилидки чесън
• черен пипер
• сол
Начин на приготвяне:
Почистваме патладжаните от дръжките и ги разрязваме на дълги половини. Пускаме ги във вряща подсолена вода за около 10 мин, след което издълбаваме вътрешността им.
Сгорещяваме маслото и в него изпържваме нарязаните ситно лук и чесън и заливаме с настърганите домати. Слагаме гъбите и оставяме плънката да се задуши.
Подправяме със сол и черен пипер и добавяме ситно нарязаната сърцевина на патладжаните, задушаваме, докато остане на мазнина. С готовата смес напълваме патладжаните.
В йенска тавичка с капак сипваме олиото, а отгоре нареждаме нарязаните лук и морков. Върху тях поставяме пълнените патладжани. Заливаме с водичка и захлупваме с капака. Печем ястието до пълна готовност и сгъстяване на соса.
Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...
Продукти: • 4 кг червени пиперки • 1 кг чорбаджийски чушки • 2 кг червени домати • 1 връзка целина • 3 глави чесън • 2 ч.ч. оцет • 2 ч.ч. олио • 1 ч.ч. захар • 3 с.л. сол На...
Продукти: • 4 задни свински джоланчета • 2 глави лук • 1 с.л. разтопено масло • 2 ч.л. кимион • 250 мл тъмна бира • половин връзка магданоз • черен и червен пипер • сол Начин...
Продукти: • 5 кг корнишони • 1 пакетче черен пипер на зърна • стръкове сух копър • 2-3 по-едри глави чесън За маринатата: • на 700 мл вода - 1 пълна с.л. сол • на всеки буркан...