Кулинарни рецепти » Софийска мусака

 Софийска мусака

Продукти: (за 5 порции)

• 500 г картофи
• 1 ч.ч. олио
• 2 с.л. ориз
• 1 глава лук
• 100 г моркови
• 500 г спанак
• 4 домата
• половин връзка магданоз
• 2 яйца
• 4 с.л. брашно
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 30 г кашкавал
• сол

Начин на приготвяне:

Задушаваме до омекване в половината от мазнината дребно нарязания лук и настърганите моркови. Прибавяме спанака, нарязан на ивички, и ориза и също задушаваме. Накрая слагаме ситно нарязания магданоз и малко сол.

Запържваме в останалата мазнина нарязаните на филийки картофи и леко посоляваме. Нарязваме доматите на филии.

В подходяща тава нареждаме последователно половината от доматите, половината от картофите, спанака с ориза, останалите картофи и накрая останалите домати. Посипваме ястието с малко мляко и печем в умерена фурна 20 мин.

Заливаме със сос, приготвен от препеченото брашно, останалото мляко и яйцата. Поръсваме отгоре с настърган кашкавал и запичаме, докато заливката добие златист цвят.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Руло със сланина

Продукти: • кг свинско контра филе • 150-200 г сланина • 150 г кашкавал • 40 г краве масло • 5 скилидки чесън • магданоз • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: ...

Питка Слънце

Продукти: • 1 кг брашно • 1 яйце • 3 с.л. кисело мляко • 3 с.л. олио • 1 ч.л. захар • 1 ч.л. сол • мая колкото кибритена кутия • 200 г краве масло (леко притоплено) Начин на п...

Домашен козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...

Свинско по тракийски

Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...

Начало