Кулинарни рецепти » Македонска туршия

 Македонска туршия

Продукти:

• 5 кг червени чушки
• 1 глава целина с листата
• 1 корен хрян
• 400 г сол
• 400 мл оцет
• 2-3 дафинови листа
• 10 зърна черен пипер
• 20 г синапено семе
• 200 мл оцет
• 1 лимон
• 1 л вода
• олио

Начин на приготвяне:

Възвираме водата и бланшираме в нея чушките за 2-3 мин, колкото да си сменят цвета. После сипваме солта във врящата вода, прибавяме оцета и оставяме саламурата да изстине.

Редим чушките в буркани, като помежду им ръсим синапено семе. Покриваме бурканите с капачки, без да ги затваряме херметически.

След 2-3 седмици отливаме саламурата и отново редим чушките в буркани като помежду им слагаме резенчета лимон, парчета от хряна, дафинови листа и черен пипер.

Заливаме с кипналата, прецедена и изстинала саламора. Най-отгоре наливаме по 1 пръст препържено олио и затваряме херметически. Не стерилизираме.

Автор: Илия Митревски

Представяме Ви:

Миди с масло и чесън

Продукти: • 2 кг миди с черупките • 1 глава чесън • 1 к.ч. разтопено краве масло • сокът от 2 лимона • 1 с.л. ситно нарязан копър • сол Начин на приготвяне: Остъргваме добре ...

Баница

Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...

Кьопоолу от чушки и сирене

Продукти: • 1 кг чушки • 1 ч.ч. настъргано сирене • 4-5 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги п...

Калоферски сладки

Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...

Начало