Продукти:
• 5 кг червени чушки
• 1 глава целина с листата
• 1 корен хрян
• 400 г сол
• 400 мл оцет
• 2-3 дафинови листа
• 10 зърна черен пипер
• 20 г синапено семе
• 200 мл оцет
• 1 лимон
• 1 л вода
• олио
Начин на приготвяне:
Възвираме водата и бланшираме в нея чушките за 2-3 мин, колкото да си сменят цвета. После сипваме солта във врящата вода, прибавяме оцета и оставяме саламурата да изстине.
Редим чушките в буркани, като помежду им ръсим синапено семе. Покриваме бурканите с капачки, без да ги затваряме херметически.
След 2-3 седмици отливаме саламурата и отново редим чушките в буркани като помежду им слагаме резенчета лимон, парчета от хряна, дафинови листа и черен пипер.
Заливаме с кипналата, прецедена и изстинала саламора. Най-отгоре наливаме по 1 пръст препържено олио и затваряме херметически. Не стерилизираме.
Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...
Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...
Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...