Кулинарни рецепти » Мусака от брюкселско зеле

 Мусака от брюкселско зеле

Продукти:

• 1 кг брюкселско зеле
• 5-6 картофа
• 4-5 моркова
• 5-6 корена от магданоз
• 2 гулии
• 2 патладжана
• 150 г кашкавал
• 30 г краве масло
• 1 с. л. суха чубрица
• 1/2 ч. л. кориандър
• магданоз
• сол

За заливката:

• 1 к. ч. сметана
• 1 1/2 ч. ч. кисело мляко

За поръсване:

• 1 ч. л. мащерка
• 1 ч. л. естрагон (тарос)

Начин на приготвяне:

В голямо количество подсолена вода сваряваме картофите, морковите, гулиите, корените от магданоз и брюкселското зеле, чиито главички разрязваме на две. Оставяме омекналия зеленчук да се отцеди.

В обилно намаслена тавичка редим нарязаните на кръгчета моркови и гулии, върху тях – кръгчета от картофи и магданозени корени и накрая – брюкселско зеле, поръсено с чубрица и кориандър.

Покриваме с едро настъргания кашкавал. Върху него слагаме ивици от обеления, посолен и нарязан патладжан. Поръсваме с едро нарязан магданоз.

Заливаме муската с разбита с киселото мляко сметана, отгоре нахвърляме парченца масло, поръсваме с мащерка и тарос и печем в умерено силна фурна.

Автор: Мирослава Георгиева

Представяме Ви:

Лесен конфитюр от дюли

Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...

Пилешка дроб сарма

Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...

Пестил от сини сливи

Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...

Картофени топчици с кашкавал

Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...

Начало