Кулинарни рецепти » Лазаня Фонтина

 Лазаня Фонтина

Продукти:

• 1 пакет пресни кори за лазаня
• 1 голяма глава лук
• 50 г краве масло
• 1 с.л. зехтин
• 2 скилидки чесън
• 2 дафинови листа
• 1 кг гъби
• 250 мл зеленчуков бульон
• 1 с.л. доматено пюре
• 1 щипка морска сол
• 300 г сирене Фонтина
• 50 г настърган пармезан
• 3 ч.ч. сос бешамел
• индийско орехче

Начин на приготвяне:

Нарязваме лука на филийки и го запържваме в смес от маслото и зехтина заедно с дафиновите листа и нарязания чесън. Щом поомекне, прибавяме нарязаните гъби, намаляваме огъня до среден и пържим 15 мин, като периодично разбъркваме.

Когато гъбите са готови, сипваме доматеното пюре и бульона, усилваме огъня и варим, докато течността остане наполовина. Накрая подправяме с черен пипер и сол.

Покриваме дъното на намаслена тавичка с кори за лазаня, заливаме с 1/4 от бешамела, подправен с индийско орехче, разстиламе 1/3 от приготвената плънка и поръсваме с настъргано сирене Фонтина. Повтаряме операцията още 2 пъти.

Отгоре покриваме с последните кори, заливаме с останалия бешамел и поръсваме с настърган пармезан. Печем 45 мин в умерено загрята фурна – до получаването на златистокафява коричка.

Автор: Петя Даскалова

Представяме Ви:

Пестил от сини сливи

Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...

Панирани свински котлети

Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...

Ванилови кифлички

Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...

Мед от глухарчета

Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...

Начало