Продукти: (за 4-5 порции)
• 1 малка глава червено цвекло
• половин глава лук
• 1 парче целина
• 2-3 листа целина
• 2-3 моркова заедно с младите листа
• 2 корена магданоз
• 1-2 зелени чушки
• 4 картофа
• 3-4 домата
• 1 парче прясно зеле
• 1 с.л. брашно
• 2 филии стар хляб
• 1 ч.ч. кисело мляко
• 1 щипка ким
• 5-6 зърна черен пипер
• 1 дафинов лист
• 3-4 с.л. олио
• 1 ч.л. оцет
• магданоз, сол
Начин на приготвяне:
Почистваме зелката от кочана и твърдите части и я нарязваме на едро. Заливаме я с кипяща подсолена и подкиселена с оцета вода. Оставяме я да кисне 2-3 мин, след което отцеждаме, заливаме я с друга леко подсолена вода и варим на умерен огън.
Когато зелето поомекне, прибавяме обелените и ситно нарязани картофи и също ги варим до омекване.
Отделно нарязваме лука на ситно и го запържваме в олиото. Прибавяме останалите зеленчуци, нарязани на ситно и ги задушаваме няколко минути. Поръсваме леко запеченото брашно, заливаме с 2-3 ч.ч. вода, прибавяме натрошения хляб и варим на тих огън.
Когато зеленчуците поомекнат сипваме всичко при картофите и зелето. Прибавяме дафиновия лист, кима и черния пипер. Наливаме малко гореща вода и кипваме супата. Отстраняваме от огъня, опитваме на сол и застройваме с киселото мляко.
Преди сервиране поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Продукти: • кг свинско контра филе • 150-200 г сланина • 150 г кашкавал • 40 г краве масло • 5 скилидки чесън • магданоз • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: ...
Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...
Продукти: • 8 картофа • 250 г топено сирене • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, без да ги белим. Обелваме ги, разрязваме ...
Продукти: • 1 телешки черен дроб • 2-3 картофа • 1 глава лук • 2 яйца • галета • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Прекарваме дроба...