Продукти:
• 2 кг печурки
• 200 г сол
• 2 дафинови листа
• 2 с.л. оцет
• 8 зрънца карамфил
• 8 зрънца черен пипер
Начин на приготвяне:
Почистваме гъбите и изрязваме пънчетата им. Пускаме ги през месомелачка. Полученото пюре посоляваме и оставяме на хладно място за 1 седмица.
След това варим гъбеното пюре заедно с дафиновия лист, оцета, карамфила и черния пипер около 2 часа. Отстраняваме пюрето от огъня, охлаждаме го и после изстискваме през марля.
Обливаме две бутилки от 250 мл с вряла вода и ги оставяме да изсъхнат.
Още един път кипваме гъбеният сос и горещ го наливаме в бутилките, които затваряме веднага и обръщаме с отвора надолу.
През първата седмица гъбеният сос придобива цвят и аромат. На вкус напомня на соевия сос. Можем да съхраняваме гъбеният сос 1-2 години.
Продукти: • 4 кг червени пиперки • 1 кг чорбаджийски чушки • 2 кг червени домати • 1 връзка целина • 3 глави чесън • 2 ч.ч. оцет • 2 ч.ч. олио • 1 ч.ч. захар • 3 с.л. сол На...
Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...
Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...
Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...