Кулинарни рецепти » Пикантен гъбен сос

 Пикантен гъбен сос

Продукти:

• 2 кг печурки
• 200 г сол
• 2 дафинови листа
• 2 с.л. оцет
• 8 зрънца карамфил
• 8 зрънца черен пипер

Начин на приготвяне:

Почистваме гъбите и изрязваме пънчетата им. Пускаме ги през месомелачка. Полученото пюре посоляваме и оставяме на хладно място за 1 седмица.

След това варим гъбеното пюре заедно с дафиновия лист, оцета, карамфила и черния пипер около 2 часа. Отстраняваме пюрето от огъня, охлаждаме го и после изстискваме през марля.

Обливаме две бутилки от 250 мл с вряла вода и ги оставяме да изсъхнат.

Още един път кипваме гъбеният сос и горещ го наливаме в бутилките, които затваряме веднага и обръщаме с отвора надолу.

През първата седмица гъбеният сос придобива цвят и аромат. На вкус напомня на соевия сос. Можем да съхраняваме гъбеният сос 1-2 години.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мариновани рибки

Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...

Питка Слънце

Продукти: • 1 кг брашно • 1 яйце • 3 с.л. кисело мляко • 3 с.л. олио • 1 ч.л. захар • 1 ч.л. сол • мая колкото кибритена кутия • 200 г краве масло (леко притоплено) Начин на п...

Люти чушки по селски

Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...

Зимен миш-маш

Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...

Начало