Продукти за тестото:
• 75 г брашно
• 75 г нишесте
• 1 ч.л. бакпулвер
• 100 г краве масло или маргарин
• 75 г захар
• 1 пакетче ванилия
• настъргана кора от половин лимон
• 4 жълтъка
За целувчената смес:
• 4 белтъка
• 1 щипка сол
• 200 г захар
• 40 г смлени орехи (бадеми, лешници)
За плодовия крем:
• 500 г къпини
• 1 пълна с.л. захар
• 300 г сметана или отцедено кисело мляко
Начин на приготвяне:
Смесваме брашното с нишестето и бакпулвера, след което го пресяваме. Разбиваме в дълбока купа размекнатото масло заедно със захарта, ванилията и лимоновата кора. Прибавяме един по един жълтъците, а след това постепенно сипваме брашното. Разбъркваме добре и разпределяме сместа в 2 форми за торти, които предварително сме застлали с намаслена хартия (дъното и стените).
Разбиваме в продължение на 3 мин белтъците за целувчената смес заедно с 1 щипка сол и 140 г захар. Прибавяме останалата захар и продължаваме да разбиваме, докато получим гъст крем. Разстиламе получената смес върху тестото във формите. Поръсваме със смлени орехи и печем 40 мин при температура 175°С.
Изваждаме готовите блатове от формите и веднага нарязваме единия на парчета. Приготвяме плънката, като разбиваме сметаната със захарта, после прибавяме част от къпините. Намазваме първия блат със сметана, нареждаме още малко плодове. Покриваме с нарязаните парчета от втория блат. Украсяваме с къпини.
Продукти: • 125 г краве масло • 1/2 ч.ч захар • 1 яйце • 1 с.л кисело мляко • 1 бакпулвер • 2 ч.ч брашно • 1 к.ч. сладко по избор • 1 ч.ч. орехови ядки Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...
Продукти: • 60 месести червени чушки • 1 кг моркови • 1 кг целина • 1 кг карфиол • 200 захар • 250 мл оцет • 250 мл олио • 125 г сол • 20 аспирина Начин на приготвяне: ...