Продукти: (за 4-5 порции)
• 500 г спагети
• 1 с. л. сол
• 2 с. л. захар
• 250 г кълцано месо
• 1 голяма глава лук
• 1 голяма скилидка чесън
• 500 г месести домати
• 2 с. л. зехтин
• 1/2 ч. л. босилек
• 1/2 ч. л. риган
• 1/2 ч. л. мащерка
• 1 с. л. сладък червен пипер
• малко доматен сок или кетчуп
• 100 г настърган пармезан
• 1 бучка краве масло
Начин на приготвяне:
В голям съд възвираме 4 л вода, прибавяме сол и зехтин и потапяме внимателно спагетите. Варим 10 минути на слаб огън, като леко разбъркваме и внимаваме да не ги преварим. Отцеждаме ги в гевгир.
В добре загрятото масло изпържваме лука и смачканата скилидка чесън, прибавяме месото и пържим при постоянно бъркане. Добавяме скълцаните обелени домати, захарта и подправките, посоляваме леко и оставяме на огъня 15 мин да се задуши. Гъстотата на соса зависи от доматите, така че може да се наложи прибавянето на течност (най-добре тръпчиво бяло вино) – сосът не бива да бъде гъст.
Отцедените спагети разбъркваме със соса и разпределяме на порции в огнеупорни купички. Поръсваме обилно с настъргания пармезан и отгоре шприцваме панделки от масло.
Запичаме в предварително загрята фурна (само на горен реотан), докато настърганият пармезан покафенее.
Продукти: • 4-5 ябълки (в зависимост от големината им може да са по-малко или повече) • 2 яйца • 1 водна чаша захар • 1 водна чаша брашно • 1 пакетче бакплувер • 3/4 водна чаша кисе...
Продукти: • 1 телешки черен дроб • 2-3 картофа • 1 глава лук • 2 яйца • галета • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Прекарваме дроба...
Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...
Продукти: • 2 части изчистено от ципите свинско месо • 1 част говеждо месо на 1 кг месо: • 22 г сол • 5 г захар • 0,5 г селитра • 3 г червен пипер • бахар, • кимион • ч...