Продукти: (за 4-5 порции)
• 500 г спагети
• 1 с. л. сол
• 2 с. л. захар
• 250 г кълцано месо
• 1 голяма глава лук
• 1 голяма скилидка чесън
• 500 г месести домати
• 2 с. л. зехтин
• 1/2 ч. л. босилек
• 1/2 ч. л. риган
• 1/2 ч. л. мащерка
• 1 с. л. сладък червен пипер
• малко доматен сок или кетчуп
• 100 г настърган пармезан
• 1 бучка краве масло
Начин на приготвяне:
В голям съд възвираме 4 л вода, прибавяме сол и зехтин и потапяме внимателно спагетите. Варим 10 минути на слаб огън, като леко разбъркваме и внимаваме да не ги преварим. Отцеждаме ги в гевгир.
В добре загрятото масло изпържваме лука и смачканата скилидка чесън, прибавяме месото и пържим при постоянно бъркане. Добавяме скълцаните обелени домати, захарта и подправките, посоляваме леко и оставяме на огъня 15 мин да се задуши. Гъстотата на соса зависи от доматите, така че може да се наложи прибавянето на течност (най-добре тръпчиво бяло вино) – сосът не бива да бъде гъст.
Отцедените спагети разбъркваме със соса и разпределяме на порции в огнеупорни купички. Поръсваме обилно с настъргания пармезан и отгоре шприцваме панделки от масло.
Запичаме в предварително загрята фурна (само на горен реотан), докато настърганият пармезан покафенее.
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...
Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...
Продукти: • 150 г брашно • 300 г кристална захар • 7 яйца • 3 жълтъка • 150 г счукани орехи • 150 г краве масло • 75 г пудра захар • 1 ванилия Начин на приготвяне: Разбив...
Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 1 л месен бульон • 1 к.ч. сметана • 2 твърдо сварени яйца • 1 с.л. ситно нарязан магданоз ...