Кулинарни рецепти » Македонска салата от леща

 Македонска салата от леща

Продукти: (за 4 порции)

• 1 ч.ч. леща
• 3 с.л. зехтин
• 1 глава лук
• 3 обелени домата (може от консерва)
• 1/2 връзка магданоз
• 2 с.л. лимонов сок
• 1 лимон
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Накисваме лещата в студена вода за 4 часа. Обелваме лука и го нарязваме на ситно.

В тенджера сгорещяваме 2 с.л. зехтин и в него запържваме лука, докато поомекне. Прибавяме нарязаните на ситно домати и варим 2-3 минути. Прибавяме лещата, разбъркваме и заливаме с вода.

След като кипне, похлупваме съда и варим 30 минути. Лещата трябва да омекне, но не да се развари, а течността да се изпари. Наръсваме с черен пипер и сол и разбъркваме. Изсипваме лещата в салатиера.

Нарязваме магданоза на ситно и поръсваме с него. Заливаме салатата с останалия зехтин и лимоновия сок. Разрязваме лимона на парченца и украсяваме салатата.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Пастицио

Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....

Селска чорба от агнешки чревца

Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...

Калоферски сладки

Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...

Картофена торта

Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...

Начало