Кулинарни рецепти » Корона от свински ребърца

 Корона от свински ребърца

Продукти:

• 3,5 кг свински ребра, по възможност еднакви по дължина и с повечко месо
• 1 ч.л. босилек
• 1 ч.л. черен пипер
• сол

За плънката:

• 500 г кайма смес, не много мазна
• 2 глави лук
• 1 ч.ч. ориз
• 3 кисели краставички
• 2 варени яйца
• 3 моркова
• 3 с.л. олио
• 4-5 с.л. сметана
• 1/2 ч.ч. галета
• 1 ч.л. червен пипер
• 1 ч.л. чубрица
• 1/2 ч.л. черен пипер
• сол

За гарнитура:

• 1,5 кг замразени зеленчуци по избор
• 5 скилидки чесън
• 2 с.л. соев сос
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Завъртаме парчетата ребра така, че да се получи корона и завързваме двата края, за да не се разделят. Смесваме подправките и натриваме месото с тях отвън и отвътре. Слагаме короната в по-дълбок съд, наливаме малко вода и го покриваме плътно с фолио. Печем го 2 часа във фурна, загрята до 160 градуса.

Нарязваме почистения лук на ситно и го задушаваме в мазнината. Прибавяме каймата и разбъркваме. След 10 мин слагаме подправките и ориза. Разбъркваме и наливаме 1 ч.ч.гореща вода. Щом течността се изпари, сваляме плънката от огъня. Прибавяме към нея ситно нарязаните кисели краставички, яйцата и сварените моркови. Разбъркваме. Разбиваме сметаната и я разбъркваме с галетата.

Изваждаме месото от фурната, махаме фолиото и напълваме короната с плънката. Отгоре заливаме със сметаната и отново връщаме месото да се пече. След като се зачерви добре, изваждаме ястието от фурната.

Сипваме зеленчуците в тенджера, в която сме кипнали 1 ч.ч. вода с подправките. Захлупваме добре и задушаваме на тих огън. От време на време само разтърсваме тенджерата, без да я отваряме. След 10 мин зеленчуците са готови.

Поставяме короната в средата на голяма чиния. Покрай нея насипваме зеленчуците. Украсяваме с клонки зелени подправки по избор. Сервираме ястието горещо.

Автор: Маргарита Ангелова

Представяме Ви:

Мусака от чушки

Продукти: • 1 кг чушки • 200 г сирене • 3-4 яйца • 2 с.л. брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. олио • магданоз • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушкит...

Бърз щрудел

Продукти: 1. 200 г готови кори 2. 2 ябълки 3. 4 с.л. захар 4. 3 с.л. смлени орехи 5. 1 яйце 6. 1 ч.л. канела 7. 1 пакетче краве масло Начин на приготвяне: Обелваме ябълките...

Домашни луканки

Продукти: • 2 части изчистено от ципите свинско месо • 1 част говеждо месо на 1 кг месо: • 22 г сол • 5 г захар • 0,5 г селитра • 3 г червен пипер • бахар, • кимион • ч...

Килифаревски краставички

Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...

Начало