Продукти:
• 3,5 кг свински ребра, по възможност еднакви по дължина и с повечко месо
• 1 ч.л. босилек
• 1 ч.л. черен пипер
• сол
За плънката:
• 500 г кайма смес, не много мазна
• 2 глави лук
• 1 ч.ч. ориз
• 3 кисели краставички
• 2 варени яйца
• 3 моркова
• 3 с.л. олио
• 4-5 с.л. сметана
• 1/2 ч.ч. галета
• 1 ч.л. червен пипер
• 1 ч.л. чубрица
• 1/2 ч.л. черен пипер
• сол
За гарнитура:
• 1,5 кг замразени зеленчуци по избор
• 5 скилидки чесън
• 2 с.л. соев сос
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Завъртаме парчетата ребра така, че да се получи корона и завързваме двата края, за да не се разделят. Смесваме подправките и натриваме месото с тях отвън и отвътре. Слагаме короната в по-дълбок съд, наливаме малко вода и го покриваме плътно с фолио. Печем го 2 часа във фурна, загрята до 160 градуса.
Нарязваме почистения лук на ситно и го задушаваме в мазнината. Прибавяме каймата и разбъркваме. След 10 мин слагаме подправките и ориза. Разбъркваме и наливаме 1 ч.ч.гореща вода. Щом течността се изпари, сваляме плънката от огъня. Прибавяме към нея ситно нарязаните кисели краставички, яйцата и сварените моркови. Разбъркваме. Разбиваме сметаната и я разбъркваме с галетата.
Изваждаме месото от фурната, махаме фолиото и напълваме короната с плънката. Отгоре заливаме със сметаната и отново връщаме месото да се пече. След като се зачерви добре, изваждаме ястието от фурната.
Сипваме зеленчуците в тенджера, в която сме кипнали 1 ч.ч. вода с подправките. Захлупваме добре и задушаваме на тих огън. От време на време само разтърсваме тенджерата, без да я отваряме. След 10 мин зеленчуците са готови.
Поставяме короната в средата на голяма чиния. Покрай нея насипваме зеленчуците. Украсяваме с клонки зелени подправки по избор. Сервираме ястието горещо.
Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...
Продукти: • 3 кг по-меки домати • 3 равни ч.л. сол • 6 равни ч.л. захар Начин на приготвяне: Измиваме доматите, подсушаваме ги, нарязваме на четвъртинки и слагаме в емайлиран съд б...
Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...
Продукти: • 1 ч.ч черни маслини • 1 кисело мляко • 1/3 ч.ч олио • 2 ч.ч брашно • 3 яйца • 1 бакпулвер • 1 щипка сода за хляб • масло за намазване на тавичката • сусам за поръсване ...